Όλα τα μυστικά σχετικά με τη φροντίδα της ντάλιας – Λουλούδια αγάπης που ομορφαίνουν τον κήπο σας
Όλα τα μυστικά σχετικά με τη φροντίδα της ντάλιας – Λουλούδια αγάπης που ομορφαίνουν τον κήπο σας
Τρόποι για επιτυχημένη φύτευση ντάλιας στον κήπο.
Η ντάλια είναι πολυετές ποώδες φυτό με κονδυλώδεις ρίζες. Το χειμώνα το υπέργειο τμήμα ξεραίνεται και την άνοιξη εμφανίζονται νέοι βλαστοί και άνθη. Είναι από τα πιο αγαπημένα φυτά του καλοκαιριού και όχι αδικαιολόγητα. Τα άνθη με τα λαμπερά χρώματα διακοσμούν τα φυτοδοχεία των μπαλκονιών και τα παρτέρια των κήπων από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Χαρακτηριστικό της ντάλιας αποτελεί η γρήγορη ανάπτυξη πολλών βλαστών και ανθέων. Κατάγεται από το Μεξικό και την Κολομβία, όπου τη χρησιμοποιούσαν από πολύ παλιά στη διακόσμηση χώρων και αντικειμένων, τις θρησκευτικές τελετές, ακόμα και στη διατροφή. Στην Ευρώπη διαδόθηκε μέσω της Ισπανίας όπου καλλιεργήθηκε στους βασιλικούς κήπους της Μαδρίτης. Στο γένος Dahlia ταξινομούνται περίπου 30 ειδή ενώ η μεγάλη καλλωπιστική αξία του φυτού έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών ποικιλιών με διαφορετική ανάπτυξη, διάφορα χρώματα και τύπους ανθέων.
Κορυφαίες ιδέες για εντυπωσιακές ρυθμίσεις λουλουδιών στην αυλή και τον κήπο
Μορφολογικά χαρακτηριστικά της ντάλιας
Η ντάλια είναι φυτό με ζωηρή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία που αρχίζει την άνοιξη και σταματάει το φθινόπωρο, με τα πρώτα κρύα. Το ύψος του φυτού κυμαίνεται ανάλογα με την ποικιλία από 40-180 cm. Το ριζικό σύστημα αποτελείται από σαρκώδεις ρίζες που εξελίσσονται σε κονδύλους. Στο λαιμό του φυτού υπάρχουν λανθάνοντες οφθαλμοί από όπου εκπτύσσονται οι βλαστοί. Οι βλαστοί είναι ζωηροί, κούφιοι στο εσωτερικό τους και σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι ξυλοποιούνται ελαφρώς. Τα φύλλα έχουν αντίθετη διάταξη πάνω στους βλαστούς, είναι μεγάλα και σύνθετα. Κάθε φύλλο αποτελείται από τρία ωοειδή φυλλάρια με οδοντωτή περιφέρεια. Τα άνθη είναι σύνθετα (ταξιανθίες), όπως σε όλα τα Compositae, και ονομάζονται κεφαλές. Είναι απλά ή διπλά και αναπτύσσονται πάνω σε μακρύ ποδίσκο στις άκρες των βλαστών. Σε κάποιες ποικιλίες και σε ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας, τα άνθη της ντάλιας μπορούν να φτάσουν σε διάμετρο τα 20-25 cm. Υπάρχουν πολλά υβρίδια με μεγάλη ποικιλία ανθέων σε πολλά χρώματα και με διάφορα σχήματα πετάλων. Τα μόνα χρώματα που δεν υπάρχουν στις ντάλιες είναι οι αποχρώσεις του μπλε.
Καλλιεργητικές φροντίδες για την ντάλια
Η ντάλια είναι φυτό ιδιαίτερα ευαίσθητο στο κρύο και παγώνει στους 0oC. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να καταστρέψουν και το υπόγειο τμήμα του φυτού. Για το λόγο αυτό, μετά την ξήρανση του υπέργειου τμήματος, οι κονδυλώδεις ρίζες ξεριζώνονται και φυλάσσονται σε δροσερό (όχι κάτω από 0oC ούτε πάνω από 7oC) και σκοτεινό μέρος. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, απαιτεί τακτικές αρδεύσεις (συνήθως 2 την εβδομάδα) και εδάφη μέσης σύστασης με καλή αποστράγγιση. Τα εμπλουτισμένα με οργανική ουσία εδάφη και ελαφρώς όξινο ή ουδέτερο pH είναι ιδανικά για την καλλιέργεια της ντάλιας. Συμπληρωματικές λιπάνσεις εφαρμόζονται από τα μέσα της περιόδου ανθοφορίας (τέλη Ιουλίου) κάθε 15-20 μέρες. Το κορυφολόγημα ενισχύει την ανάπτυξη νέων πλάγιων βλαστών και ανθέων. Οι ποικιλίες με μεγάλο ύψος απαιτούν στήριξη προκειμένου να αναπτυχθούν καλά τα ανθικά στελέχη.
Πολλαπλασιασμός της ντάλιας
Η ντάλια πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχεύματα, αλλά κυρίως με διαίρεση του κονδύλου. Ο πολλαπλασιασμό με σπόρος είναι ιδιαίτερα δύσκολος και χρησιμοποιείται μόνο για την αναζήτηση νέων ποικιλιών. Η σπορά γίνεται μέσα Μαρτίου στο θερμοκήπιο και οι σπόροι βλαστάνουν μετά από περίπου 15 μέρες. Η μεταφύτευση γίνεται όταν τα φυτά έχουν αποκτήσει 2-3 ζεύγη πραγματικών φύλλων και η άνθιση αναμένεται τον Ιούνιο – Ιούλιο. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα επίσης δεν χρησιμοποιείται συχνά αφού απαιτεί επιδεξιότητα και είναι χρονοβόρος. Η διαίρεση του κονδύλου είναι ο πιο συνηθισμένος και απλός τρόπος πολλαπλασιασμού. Οι κόνδυλοι χωρίζονται με κοφτερό μαχαιράκι και φυτεύονται στην τελική τους θέση, σε βάθος 20 cm και αποστάσεις 10- 60 cm. Η καλύτερη εποχή για τη διαίρεση είναι η έναρξη της βλάστησης (μέσα Μαρτίου) όπου αρχίζουν να φαίνονται οι οφθαλμοί. Κατά τη διαίρεση προσοχή απαιτείται ώστε σε κάθε κομμάτι κονδυλόμορφης ρίζας να αντιστοιχεί και ένα τμήμα στελέχους στη βάση του οποίου υπάρχουν οι οφθαλμοί.
Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν τη ντάλια
Οι ντάλιες συχνά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της σηψηριζίας (λόγω υπερβολικής εδαφικής υγρασίας), όπου μαυρίζουν και τελικά σαπίζουν οι ρίζες και της αδρομύκωσης (μυκητολογική προσβολή), όπου φράσσουν τα αγγεία του στελέχους, με συνέπεια τη μάρανση ολόκληρου του φυτού. Ένα προληπτικό μέτρο για την αποφυγή αυτών των προσβολών είναι η μη διαβροχή του φυλλώματος κατά το πότισμα και η επιλογή εδαφών με πολύ καλή αποστράγγιση. Τα προσβεβλημένα φύλλα και τα ξερά άνθη πρέπει να απομακρύνονται από το φυτό. Τέλος οι ντάλιες προσβάλλονται από αφίδες, θρίπες, τετράνυχους και έντομα του εδάφους, που συνήθως δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στην ανάπτυξη του φυτού.
Φυτεύουμε λουλούδια στην αυλή και τον κήπο – θεραπεύουν την ψυχή και ομορφαίνουν το χώρο
Ποικιλίες ντάλιας
Στο γένος Dahlia υπάρχουν 30 είδη και χιλιάδες ποικιλίες και υβρίδια με διαφορετική ανάπτυξη αλλά και διαφορετικό σχήμα, μέγεθος και χρώμα λουλουδιών. Οι ποικιλίες της ντάλιας ταξινομούνται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους στις εξής ομάδες:
Διακοσμητικές: Είναι οι τυπικές ντάλιες με τα μεγάλα, διπλά άνθη που μπορούν να φτάσουν σε διάμετρο τα 20-30cm και αναπτύσσονται πάνω σε μακριά ανθικά στελέχη. Το ύψος τους ξεκινάει από 80cm και μπορεί να φτάσει το 1,5m.
Τύπου ανεμώνης: Τα άνθη όπως φανερώνει και το όνομα της ομάδας, μοιάζουν με αυτά της ανεμώνης και έχουν μία ή δύο σειρές πετάλων. Τα φυτά αποκτούν ύψος 40-50cm.
Αστεροειδείς: Οι ντάλιες αυτού του τύπου έχουν μικρά αλλά πάρα πολλά άνθη. Τα λουλούδια έχουν από μία έως τρεις σειρές πετάλων και εμφανή ανθικό δίσκο στο κέντρο.
Κακτώδεις και ημικακτώδεις: Πρόκειται για ποικιλίες με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, αφού θεωρούνται από τις πιο μοντέρνες ντάλιες! Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι άκρες των πετάλων συστρέφονται κατά τον επιμήκη άξονά τους προς την κάτω επιφάνειά τους (μοιάζουν σαν να δημιουργούν μικρά ρολάκια). Το ύψος των φυτών αυτών μπορεί να φτάσει τα 1,20-1,80m.
Με κολάρο: Οι ντάλιες αυτής της κατηγορίας έχουν άνθη με δύο σειρές πετάλων. Στην εσωτερική σειρά τα πέταλα έχουν διαφορετικό χρώμα ή απόχρωση και είναι μικρότερα από αυτά της εξωτερικής. Το ύψος των φυτών είναι 70-80cm.
Τύπου Pompon: Σε αυτή την ομάδα ανήκουν οι ντάλιες που έχουν διπλά άνθη με σχεδόν σφαιρικό σχήμα. Αποκτούν ύψος 70-80cm.
Νάνες: Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται όλες οι χαμηλής ανάπτυξης ντάλιες με ύψος 40-50cm. Μία ποικιλία μπορεί για παράδειγμα να είναι «διακοσμητική νάνα» ή «Pompon νάνα» κ.λ.π.
Φύτευση ντάλιας στον κήπο και τη βεράντα
- Οι ποικιλίες με μεγάλο ύψος είναι κατάλληλες για την κάλυψη τοίχων και αντιαισθητικών φρακτών.
- Oι χαμηλές ποικιλίες είναι κατάλληλες για ομαδικές φυτεύσεις σε παρτέρια.
- Στους χλοοτάπητες δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά συχνά δημιουργούνται προβλήματα από τη διαβροχή των φύλλων.
- Οι νάνες ντάλιες είναι ιδανικές για τη δημιουργία ανθικών μπορντούρων εξαιτίας της συνεχούς ανθοφορίας τους και του έντονου πράσινου φυλλώματος.
- Στα φυτοδοχεία χρησιμοποιούνται συνήθως οι ποικιλίες με μικρή ή μεσαία ανάπτυξη που διακοσμούν μπαλκόνια και βεράντες.
- Τα άνθη είναι κατάλληλα και για το ανθοδοχείο.
Πηγή κειμένου: gardenguide
Πηγή εικόνων: Pinterest
About the author Eva
No Comments